Vyberte oblasť svojho záujmu Najlepšia antikoncepcia? Pre tehotné Ženské problémy Pre stažilky Ako otehotnieť Domov
Láska z billboardu








Vstup pre odbornú verejnosť



Vstup pre odbornú verejnosť

Poradňa Antikoncepcie

Nachádzate sa v Poradni Antikoncepcie, pre otázky týkajúce iných tém, využite ďalšie naše poradne: Poradňa tehotenské otázky, Poradňa vaginálne problémy, Poradňa pre snažilky.

Na vaše otázky odpovedá:
MUDr. Ján Macejka
Gynekologická ambulancia II.
NsP F. D. Roosevelta, L. Svobodu 1, 974 00 Banská Bystrica


Položiť otázku lekárovi

Odpovede na otázky vložené do poradne sú poskytované odborne spôsobilou osobou - lekárom. Napriek tomu je nevyhnutné každú odpoveď vnímať a nakladať s ňou len ako so všeobecným medicínskym názorom, tvrdením či informáciou. Odpoveď ani akúkoľvek jej časť v žiadnom prípade nemožno považovať za terapeutickú radu, určenie diagnózy (tak pozitívne ako ani negatívne) či odporučenie, určenie alebo nastavenie konkrétnej liečby. Za týmto účelom odporúčame osobne vyhľadať odborne spôsobilú osobu - lekára špecializovaného v príslušnom odbore, ktorý by mal byť na základe osobného stretnutia a vyšetrenia pacienta spôsobilý poskytnúť konkrétne informácie a uskutočniť prípadne zabezpečiť uskutočnenie relevantných úkonov a opatrení (napr. nastavenie konkrétnej liečby atď.).
 

Príspevky v poradni

30.5.2014, karhleight
dobry den,uz som pisala,nedostala som odpoved.moj lekar mi predpisal novu HAK karhleight,nakolko som pribrala.uzivala som qlairu.byvam dost opuchnuta acitim sa taka naliata.pribrala som hlavne do ruk a noh.pomoze mi nova hak dostat sa znovu do normalu a trochu schudnut?dakujem za odpoved.

Odpoveď lekára:
nova antikoncepcie by vám mala pomocť v uvedených problémoch.len pozor-pri jej užívaní sa nechudme, no nepriberá sa-to je rozdiel.

29.5.2014, bystrinka
Dobrý večer. Môže znížiť šumivý nápoj Bystrinka účinnosť antikoncepcie? Ďakujem

Odpoveď lekára:
nič šumové-ani bystrinka,ani šampus či šumenie lesa-nemôžu znížiť účinok hak.

29.5.2014, viac zabudnutých tabletiek
Dobrý deň, užívam Novynette ráno o 9:30. Od utorka 27.5. som zabudla užiť tabletky do štvrtku 29.5. Takže som užila 3 tabletky v štvrtok o 18 hod. Po pár hodinách sa mi objavilo spomenie.Mohla som užiť 3 tabletky? A ako to bude teraz z pohlavnym stykom,môžem otehotnieť? Dakujem za odpoved

Odpoveď lekára:
zejme vám nič nehovorí prečítať si príbalôový letak však? tam sa určite nepíše,že by ste mali užiť naraz tri zabudnuté tbl...ale ak špiníte,počkajte na riadne krvácanie a po nom pokračujte v obvyklom užívaní hak.vo volném čase si dôkladne prečítajte príbalový leták.

29.5.2014, Dienorette
Dobrý deň, Keďže moja pani doktorka je momentálne na dovolenke, rada by som sa opýtala niekoľko otázok. V nedeľu 1.6. by som mala začať brať druhý blister. Chcela by som vedieť, či budem chránená už po prvej tabletke, alebo až po siedmej. (v predchádzajúcom balení som bohužiaľ vynechala 1 tabletku a zabudla ju užiť, bolo to v treťom týždni užívania HAK). A ešte by ma zaujímalo, či som antikoncepčne chránená aj počas 7 dňovej pauzy. Za Váš názor a čas vopred ďakujem. S pozdravom, Jana.

Odpoveď lekára:
stále ste chránená,to je jedno po ktorej tbl,ved už užívate hak mesiac.chránená ste aj v prestávke.

28.5.2014, HAK a Escapelle
Dobrý večer. Mám taký problém. Už 4 roky užívam HAK...najskôr to bol MINISISTON, teraz už šiesty mesiac beriem MISTRU...tbl beriem vždy o 15:15 plus mínus 2 hodiny. Minulý mesiac som mala také divné príznaky (bolesť v podbrušku a vo vaječníkoch, ťahanie maternice, bolesti hlavy, neprítomnosť menštruácie - ani náznak atď). V pauze neprišla menštruácia, ja som pokračovala v užívaní. Asi pri šiestej tbl som pre istotu bola u lekára, urobil mi usg a vzal krv na zistenie HCG...všetko negatívne...domnieval sa, že to môže byť aj z HAK...povedal nech pokračujem v HAK, predpísal mi inú, že keď doužívam tento blister MISTRY, mám po pauze pokračovať už s novou...po návšteve lekára všetky atypické príznaky postupne ustúpili...a tak som užívala ďalej...musím ešte podotknúť, že vždy približne v polovici cyklu mávam bolesti vaječníkov, také pichanie....a cca od 15. tabletky mávam hustý biely hlien a cca o pár dní na to potom akoby pocit mokra v nohavičkách a taký číry výtok...lekár vravel, že nevie prečo to mám, že pri HAk by som to mať nemala. Mala som to aj tento cyklus. Každopádne ešte skôr ako som doužívala spomínaný blister, som 25.5. o polnoci mala sex s priateľom a on ejakuloval do mňa...toho istého dňa ma poobede občasne pichalo vo vaječníkoch...nevenovala som tomu pozornosť, keďže pri správnom užívaní HAK občasné vyvrcholenie dovnútra nevadí. Problém ale nastal, keď som na druhý deň po styku pocítila poobede také akoby ťahanie maternice, bolesť vaječníkov a raz ma naplo na zvracanie...Vtom som si uvedomila závažnú skutočnosť...už asi 3 týždne mávam redšiu stolicu (nie je to vyslovene stále hnačka - preháňanie a vodnatosť celý čas, iba je redšia,častejšia a občas teda aj tá voda)...tak 3-4 krát za deň, pričom ja som normálne chodila 2x denne). Bola som s tým u lekárky a dala mi vitamíny, magnézium a objednala ma na gastro...úplne som na to zabudla...strašne som sa zľakla, že by u mňa HAK kvôli tej stolici nemusela účinkovať správne (ikeď som ju užívala načas)....spanikárila som...môj gynekológ zrovna neordinoval, tak som to ani nekonzultovala...nevedela som čo mám robiť, tak som si bola kúpiť escapelle...užila som ju v utorok presne 60 hodín po styku. O 2 hodiny na to som užila tbl HAK podľa plánu. HAK som užila aj dnes. Je mi pomerne dosť zle (nie stále), bolia ma vaječníky a mám také akoby ťahanie v maternici, bolesti hlavy, občasné pichnutie v prsiach a stále chodím močiť. Pán doktor, je možné žeby som bola tehotná? Mám aj naďalej užívať tú HAk? Z tohto blistera mám ešte 2 tbl. Ďakujem pekne za odpoveď.

Odpoveď lekára:
no krásna slohová práca naozaj moja odpoved bude kratšia - tehotná nie ste,pokračujte v obvyklom užívaní hak dalej.

28.5.2014, Placebo tabletky
Dobry den, chcela by som sa este opytat, ci pri tabletkach 21+7 je nutne zjest aj tie placebo tabletky, nemozem ich vynechat, 7 dni mat pauzu a nic nebrat (ako pri normalnych 21 dnovych) a po 7 dnoch znovu zacat s novym balenim normalnymi tabletkami? Resp.co obsahuju placebo tabletky, obsahuju tiez hormony? Dakujem :)

Odpoveď lekára:
placebo tbl neobsahuju hormon,preto ich užívať vobec nemusíte.ide len o zvyk,aby ste nezabudli potom užiť aktívnu tbl.aj ked ich užívať nebudete,chránená ste stále.

28.5.2014, otazka
Dobrý deň. Mozem ist na cytologicke vysetrenie krcka maternice, ak mám len 18 rokov ? A este rada by som vedela, či gynekológ vie zistiť pri preventívnej prehliadke rakovinu krcka maternice, ak nespraví výter? dá sa to len vaginálnym zrkadlom zistit, alebo aspon nejake príznaky toho ? dakujem

Odpoveď lekára:
na cytologické vyšetrenie krčka isť môžete,samozrejme. ste ešte strasne mladá,aby ste rozmyslali o rakovine....rakovina sa zistí práve spomenutým cytologickým vyšetrením.

27.5.2014, Vaginalny septum
Dobry den ja sa Vas chcem opytat som v 11tyzdny tehotesntva a mam vaginalny septum doktor my povedal ze počas 2trimestra my to odstrania aby som vedela porodit...bojim sa ze to ublizi babatku prosim vas napiste my svoj nazor ze co mám robit.Dakujem 23ročna dievčina

Odpoveď lekára:
nemáte sa čoho obávať odstránenie septa je potrebné,babatlu sa absolutne nemá ako ulblížiť,

27.5.2014, karhleight
dobry den,uzivam hak qlaira,a od buduceho tyzdna mi lekar predpisal karhleight.chcem sa opytat ci sa da z hak karhleightu schudnut,nakolko som pri qlaire dost pribrala hlavne do ruk a noh.citim sa taka naliata.lekarpovedal ze nova hak odvodnuje...dakujem za odpoved

Odpoveď lekára:
zodpovedané

27.5.2014, Krvácanie
Dobrý deň pán doktor. užívam už druhý rok antikoncepciu Maitalon. 9.5 mi v 7dnovej pauze prisiel normalne menzes. Asi 2 dni potom ako skoncil som s partnerom mala pohlavny styk po ktorom som slabo krvacala. Po týždni sa to zas opakovalo. Ani by som to nenazvala krvacanim...skor velmi slabe spinenie mozno tak 1-2 kvapky. Vystrasilo ma to lebo to asi nie je normalne. Čím to môže byť spôsobené??? Na internete je monoho príčin od tehotenstva po rakovinu..tehotenstvo som vylučila nakoľko beriem HAK ale znepokojuje ma to.môže to byť aj tým že to bol možno trošku tvrdší sex?? Nemám momentálne ani možnosť navštíviť svojho lekára. Ďakujem za odpoveď

Odpoveď lekára:
nemusí vas to vôbec znepokojovať,všetko je v poriadku,pokračujte dalej v užívaní hak.vobec to neriešte,riešte to až potom,keby sa stav zopakoval..

predošlá strana

ďalšia strana


Domov | Čo Vás zaujíma? | LejdyKlub BejbyKlub | Súťažte s nami | Naše poradne
(c) 2010 LadeePharma Slovakia, s.r.o., All rights reserved, web-design: www.istudio.sk
Prevádzkovateľom týchto stránok je spoločnosť LadeePharma Slovakia, s.r.o., so sídlom Prievozská 4D, 821 09 Bratislava,
IČO: 45 909 652, zapísaná v OR OS Bratislava I, Odd.: Sro, Vložka č.: 68334/B