Ženy sú nositeľkami života a ich telo prechádza v rôznych fázach zmenami. Začína to prvou menštruáciou a končí menopauzou. Zatiaľ čo prvá menštruácia so sebou prináša začiatok reprodukčného obdobia, s menopauzou prichádza jej koniec. Každá žena prežíva toto obdobie inak. Ale ako sa udržať vo forme?

Niektoré veci si v živote môžeme plánovať, iné sú jednoducho jeho neoddeliteľnou súčasťou a nedokážeme sa im vyhnúť. Zostáva nám iba ich prijať a čo najlepšie sa s nimi vysporiadať.  To platí najmä v prípade nášho tela. Počas života prechádza rôznymi zmenami.  Dospievanie, menštruácia, tehotenstvo, to všetko sú biologické zmeny, s ktorými sa rokmi stretávame.  Najkritickejším je práve posledná fáza- a to je klimaktérium, alebo menopauza.  Je to obdobie, ktoré neprichádza náhle a neočakávane. Vyvíja sa postupne a u každej ženy je jeho začiatok individuálny.  Najčastejšie prichádza okolo 45. roka ženy a doznieva približne v 60-tke.

V tomto období prechádza telo veľkými zmenami od obdobia plodnosti do nového obdobia života, kedy už nebude môcť otehotnieť. Spája nielen postupné vyhasínanie funkcie vaječníkov, ktoré prestávajú produkovať hormón estrogén, ale aj ďalšie nepriaznivé prejavy. Nedostatok hormónov môže byť spojený s telesnými a psychickými problémami. U väčšiny žien, ktoré sa o seba starajú a venujú sa športom bývajú prejavy menopauzy menej nepríjemné ako u tých, ktoré nemajú žiadny aktívny pohyb a stravujú sa nevyvážene. Slovo menopauza doslova označuje poslednú menštruáciu, ktorá prichádza medzi 46.-52.rokom.

Prvé príznaky klimaktéria sa objavujú približne tri roky pred poslednou menštruáciou. Problémy s tým spojené bývajú väčšinou obrovské výkyvy nálad, či návaly horúčavy. Niekedy aj malá neškodná poznámka alebo žart môže u ženy spôsobiť neprimeranú rekciu. K príznakom patrí aj nervozita, podráždenosť, bolesti hlavy, búšenie srdca, ale aj brnenie rúk, či žalúdočné problémy. Jedným slovom ich označujeme ako klimakterický syndróm. Nie vždy sa ale príznaky klimaktéria prejavujú takto. V niektorých prípadoch môže nastať depresia, úzkosť a poruchy pamäte. Bolesti hlavy sa zasa môžu meniť na migrénu. Preto je menopauza pre ženy trpiace migrénami najťažším obdobím. Lenže po prechode preži každá z nás ešte približne tretinu svojho života. Preto je nutné, venovať obdobu prechodu dostatočnú pozornosť a snažiť sa ho zvládnuť čo najlepšie. Každá jedna žena je jedinečná a prežíva veci inak.

Dnes už našťastie existuje množstvo rôznych prípravkov, ktoré pomáhajú problémy spojené s týmto obdobím zmierniť. Dôležité je poradiť sa vždy s lekárom. Okrem toho existujú aj prírodné prípravky. Jedným z nich je Sérélys, ktorý obsahuje látku L-tryptofan, ktorý sa v tele mení na serotonín. V organizme metabolizuje na melatonín, ktorý je zasa dôležitý pre dobrý spánok. Je zodpovedný za lepšiu náladu, odstránenie podráždenosti, depresií, či poruchy termoregulácie.

Pravidelný pohyb

Len liečba lekárom a doplnky stravy ale nestačia. Treba sa pravidelne hýbať. Športovať, napríklad behať, cvičiť jógu, alebo chodiť tancovať. Ak ste doteraz nemali na seba a svoje záľuby dostatok času, je potrebné to zmeniť. Robte veci, ktoré vás tešia a prinášajú vám radosť. Okrem toho, že sa zlepší vaša kondícia, spoznáte množstvo nových ľudí a zažije veľa zábavy.

Zároveň si doprajte oddych a pravidelnú stravu

Relaxujte, navštívte maséra, alebo zájdite do wellnes na zábal, č pleťovú masku. Nezabúdajte na dostatok spánku. Alfou – omegou je v tomto prípade pravidelná strava, ktorá by mala byť zložená najmä zo zeleniny a rýb. Metabolizmus sa spomaľuje a tuky sa rýchlejšie ukladajú. Treba sa preto stravovať zdravo a najmä pravidelne. Zabudnite na hladovku, či extrémne diéty, ktoré vás organizmus iba rozhasia a po počiatočnom schudnutí sa dostaví jojo efekt.

A na záver – pite

Pitný režim je základom pre pokožku, ktorá počas klimaktéria stráca hydratáciu. Ak sa chcete vyhnúť zbytočným vráskam, tak vypite aspoň dva litre vody denne.